RSS
Latviešu Latvian
Atgriezties uz sākumu
Publiskos pētījuma rezultātus par brīvprātīgā darba monetāro vērtību Latvijas ekonomikā

Š.g. 25.novembrī Spīķeru koncertzālē no plkst. 10.00 visas dienas garumā notiks  Izglītības un zinātnes ministrijas un biedrības „Latvijas Bērnu un jauniešu forums“ kopīgi organizētā Eiropas Brīvprātīgā darba gada 2011 (EBDG 2011) interaktīvā noslēguma konference. Konferences laikā pirmo reizi plašākai sabiedrībai būs iespēja iepazīties ar veiktā pētījuma „Brīvprātīgā darba attīstības iespējas Latvijā un tā ieguldījums tautsaimniecībā“ rezultātiem.

Līdz šim Latvijā nav veikts tik plaša mēroga pētījums, kas atspoguļotu reālo situāciju brīvprātīgā darba jomā un tā ieguldījumu tautsaimniecībā. Lai apzinātu pašreizējo situāciju, EBDG 2011 ietvaros pēc Izglītības un zinātnes ministrijas pasūtījuma SIA „Analītisko pētījumu un stratēģiju laboratorija“ veica pētījumu „Brīvprātīgā darba attīstības iespējas Latvijā un tā ieguldījums tautsaimniecībā“. Konferences dalībniekiem būs iespēja tikties ar minētā pētījuma veicējiem un nozares ekspertiem un uzdot interesējošos jautājumus.

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis uzsver: „Šis ir pirmais tik plaša mēroga pētījums, kurā aprēķināta brīvprātīgā darba monetārā vērtība un tās pienesums Latvijas ekonomikā. Iegūtie dati par brīvprātīgo darbu un darbības nozarēm kalpos par atskaites punktu nākotnē, veicot līdzīgus pētījumus. Tāpat tas arī ļaus kā publiskajam, tā privātajam sektoram daudz precīzāk plānot projektus un aktivitātes, kuros nepieciešama brīvprātīgo darbinieku iesaiste.“

Konferences mērķis ir atspoguļot brīvprātīgā darba daudzveidību un iespējas Latvijā dažādu paaudžu iedzīvotājiem, apzinot jau esošo situāciju un sniedzot aktuālo informāciju par brīvprātīgo darbu, informējot par iesaistīšanās iespējām un labās prakses piemēriem Latvijā un pasaulē.

Kā aizsākās brīvprātīgais darbs pasaulē? Šo stāstu  kopā ar skatītājiem izstāstīs Agnese Lapsiņa, biedrību „RED“ un „Latvijas Bērnu un jauniešu forums“ jaunieši. Konferences ietvaros notiks dažādas diskusijas, prezentācijas, video un pieredzes stāsti. Par brīvprātīgā darba organizēšanu un sadarbību valsts un pašvaldību līmenī savā pieredzē dalīsies EBDG 2011 Labās gribas vēstnieki Gaļina Sokolova, Helēna Soldatjonoka, Jānis Ošlejs un Linda Ūzuliņa.

Savukārt nevalstisko organizāciju pārstāvji „brīvprātīgais.lv“, „Esi labs!“, „Latvijas Bērnu un jauniešu forums“ un „Jauniešu konsultācijas“, kas veidojušas brīvprātīgo un brīvprātīgā darba devēju sadarbības un virtuālās „satikšanās“ platformas, stāstīs par veidiem kā popularizēt brīvprātīgo darbu, organizēt brīvprātīgo apmācību virtuālajā vidē un savu pieredzi. Arī konferences dalībnieki zālē tiks aicināti dalīties savā personīgajā pieredzē.

Pasākuma norisei visas dienas garumā varēs sekot līdzi tiešraidē, apmeklējot Iespēju kartes interneta vietni www.iespejukarte.lv vai ES Mājas interneta vietni www.esmaja.lv, un dalībnieki varēs noskatīties EBDG aktīvāko NVO un video reklāmas konkursa „Iesaisties“ informatīvos un izglītojošos videoklipus par brīvprātīgo darbu.

Paneļdiskusijā „Brīvprātīgā darba nozīme sabiedrības vērtību un saliedētas pilsoniskās sabiedrības veidošanā“ par brīvprātīgo ieguldījumu sabiedrības vērtību veidošanā  ar konferences dalībniekiem diskutēs izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis un EBDG Labās gribas vēstnieks Edgars Mažis.

Konferences izskaņā tiks sumināti Izglītības un zinātnes ministrijas EBDG 2011 balvai izvirzītie nominanti, kā arī tiks paziņoti EBDG 2011 video reklāmas konkursa „Iesaisties“ uzvarētāji. Galveno balvu – jaudīgu portatīvo datoru katrā no 5 brīvprātīgā darba jomām godalgoto video sižetu autoriem pasniegs konkursa tehnoloģiju partneris „Lattelecom“ mārketinga dienesta direktors Toms Ābele. Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretārs Mareks Gruškevics paziņos simpātijas balvas ieguvēju, kas tika noskaidrots skatītāju interneta balsojumā konkursa mājas lapā www.iesaisties.lv no 1.novembra līdz 18.novembrim. Balvā uzvarētājs no Izglītības un zinātnes ministrijas saņems „Weekendbox“ aktīvās atpūtas dāvanu kuponu. Savu simpātijas balvu pasniegs arī konkursa informatīvais atbalstītājs Eiropas Hītu radio mārketinga speciāliste Tatjana Kovtuma.

Noslēgumā dalībnieki varēs fotografēties pie stenda ar EBDG 2011 noformējumu un baudīt muzikālus priekšnesumus.

Papildu informācija

Saskaņā ar 2009.gada 27.novembra Eiropas Savienības Padomes lēmumu 2011.gads ir pasludināts par Eiropas Brīvprātīgā darba gadu (EBDG) aktīva pilsoniskuma veicināšanai. Eiropas Savienības dalībvalstis popularizē brīvprātīgā darba vērtības un nozīmi sabiedrībā, kas ir unikāls veids prasmju un kompetenču pilnveidošanā, sabiedrības saliedēšanā un demokrātijas stiprināšanā.

Izglītības un zinātnes ministrija ir koordinējošā institūcija EBDG 2011 īstenošanai Latvijā. Vairāk par EBDG un tā aktivitātēm: www.izm.gov.lv/EBDG.htmlun portālā http://pilseta24.lv. Par brīvprātīgā darba aktualitātēm nevalstisko organizāciju mājas lapās: www.brivpratigais.lv, www.esilabs.lv, www.iespejukarte.lv, www.prakse.lv.